I det siste er det annonsert valpekull på finn.no med «unike» og «spennende» farger.

Norske Dachshundklubbers Forbund vil advare mot å kjøpe valp fra slike kull. Disse fargene er ikke godkjent av FCI, men enda verre er det at flere av dem er forbundet med alvorlige helseplager. Vi oppfordrer alle valpekjøpere til å kjøpe valp fra en av våre mange seriøse oppdrettere, som selger NKK-registrerte valper og tar helse på alvor.

Ta kontakt med sunnhetsutvalget eller avlsrådet for det hårlaget du ønsker deg. All kontaktinfo finner du på https://norskedachshundklubbersforbund.org/ndf-styret-utvalg-lokalklubber/sunnhetsutvalget/www.dachshundklubb.no


Oversikt over anbefalte fargekombinasjoner finner du her: http://norskedachshundklubbersforbund.org/…/Farger…
FCI-standarden er også klar på godkjente farger for de ulike hårlagene:
Korthåret
a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt kun i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er
ikke ønskelig.
b) Tofarget: Dyp svart eller brun, hver med tan-tegninger (jo mørkere jo bedre, og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelig tan-tegninger er ikke ønskelig.
c) Flekket (Merle): Grunnfargen er alltid den mørke fargen (svart, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b).
d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med sorte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte.
Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.
Strihåret
a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt kun i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er
ikke ønskelig.
b) Flerfarget: Viltfarget, brun viltfarget, sort og tan, brun og tan.
Tan-tegninger (jo mørkere jo bedre, og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelig tan-tegninger er ikke ønskelig.
c) Flekket (Merle): Farge som beskrevet under a) og b). Grunnfarge er alltid den mørke fargen (viltfarget, svart, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige
grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b).
d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med svarte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte.
Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.Langhåret
a) Ensfarget: Rød, islett av sorte hår tillatt. En ren mørk farge er foretrukket. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er kun tillatt i brystet. Nesebrusk, klør og tredeputer skal være sorte. Rødbrun er
ikke ønskelig.
b) Tofarget: Dyp svart eller brun, hver med tan-tegninger (jo mørkere, jo bedre og så rene som mulig), over øynene, på sidene av snuten og underleppen, på indre kant av ører, på forbryst, på innsiden og baksiden av bena, på føttene, rundt anus og skal derfra nå fra omtrent en tredjedel til halvveis ut på undersiden av halen. En liten hvit flekk, opp til 3 cm i diameter, er tillatt kun i brystet. Alt for brede eller utilstrekkelig tan-tegninger er ikke ønskelig. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte hos hunder med sort grunnfarge og brune hos hunder med brun grunnfarge.
c) Flekket (Merle): Grunnfargen er alltid den mørke fargen (sort, eller brun), med unntak av rød merle (rød med mørke flekker). Ønskelig med uregelmessige grå eller beige flekker (store flekker er uønsket). Verken den mørke eller lyse farge skal dominere. For pigmentering av nesebrusk, klør og tredeputer se under a) og b).
d) Stripet/brindle: En brindle dachshund er rød med sorte striper. Nesebrusk, klør og tredeputer er sorte.
Alle farger og mønstre som ikke er nevnt i a) til d) er diskvalifiserende. Svak pigmentering er meget uønsket.